FRI FRAGT VED KØB OVER 750 KR.
HURTIG LEVERING – BESTIL INDEN KL. 14
SIKRE OG GODKENDTE PRODUKTER

BRYD TABUET

Vær’ med til at bryde tabuet om inkontinens hos kvinder

VIDSTE DU AT FIRE UD AF FEM KVINDER LIDER AF UFRIVILLIG VANDLADNING?

Vær’ med til at bryde tabuet om inkontinens hos kvinder

En ny undersøgelse fra MediGroup viser, at fire ud af fem danske mødre rammes af inkontinens. Lidelsen afholder mange kvinder fra at leve et normalt og aktivt liv, og desværre er det de færreste kvinder der taler med andre om problemet. Men det er ærgerligt, for det første skridt mod et liv uden inkontinens er at bryde tabuet.

Resultater fra Medigroups undersøgelse

  • Fire ud af fem kvinder, der har født, oplever problemer med ufrivillig vandladning.
  • Flere end otte ud af ti kvinder føler sig generet af risikoen for dryp og lækage ved nys eller hosten.
  • Næsten syv ud af ti kvinder har oplevet en form for lækage i forbindelse med fysisk aktivitet, host eller nys.
  • Næsten hver sjette kvinde føler store gener med lækage i forbindelse med fysik aktivitet.
  • Næsten to ud af tre kvinder føler sig i forskellig grad generet af risikoen for dryp og lækage ved motion.
  • Fire ud af ti kvinder føler, at risikoen for dryp og lækage er med til, at de ændrer eller fravælger adfærd i forhold til motionsniveau.
  • En ud af ti kvinder føler sig generet af dryp og lækage under sex.
  • Ni ud af ti kvinder har under deres graviditet fået at vide, at de skal huske knibeøvelser efter fødslen.
  • Næsten otte ud af ti kvinder har forsøgt at komme problemet med dryp eller lækage til livs ved hjælp af knibeøvelser.
  • Næsten hver femte kvinde mener ikke, at knibeøvelser har haft nogen effekt.

Hvilke muligheder findes der?

Ganske få kvinder er klar over, hvilke muligheder, der findes for at slippe af med problemet. Jo tidligere man kommer i gang med knibeøvelser efter fødslen, jo lettere er det at genoptræne. Men i flere tilfælde er det meget svært at træne op igen. Her vil en elektrisk bækkenbundstræner være meget velegnet til at aktivere musklerne, så kvinden efterfølgende kan træne videre ved egen hjælp, og den kan hjælpe selv mange år efter, at man har født. I nogle svære tilfælde kan en operation være nødvendig.

Dorthe bryder tabuet

Dorthe led af ufrivillig vandladning i fem år – Nu vil hun bryde tabuet.
Da Dorthe Olesen fødte sin søn, begyndte det, der skulle blive en fem år lang kamp med lidelsen inkontinens. I dag er hun selv fri for symptomer, og bruger nu sit genvunde overskud til at sætte fokus på et problem som 400.000 danske kvinder lider af, men som kun de færreste tør tale om.
Dorthe

”Først nu kan jeg se, hvor begrænset jeg egentlig var.”

Sådan fortæller 35-årige Dorthe Olesen fra Holstebro der nu, efter fem udmattende år med inkontinens, ser tilbage på en årrække, hvor frygten for ikke at kunne holde på sit vand hele tiden var nærværende i hendes bevidsthed.

For Dorthe Olesen, som altid har elsket at dyrke håndbold og har haft en aktiv tilværelse, kom det som lidt af et chok, at hun pludselig var fysisk hæmmet:

”Jeg har altid spillet meget håndbold, og derfor var det rigtig hårdt, at jeg pludselig følte mig begrænset på banen. Men det var også et problem, når jeg for eksempel skulle hoppe i trampolin med min bonusdatter, og pludselig ikke kunne holde mig,” fortæller Dorthe Olesen, som dog var fast besluttet på ikke at lade sig bremse i hverdagens energiske aktiviteter.

Trods intensiv træning af sin bækkenbund, med både knibeøvelser og pilates, kunne Dorthe Olesen ikke komme af med problemet, og efterhånden begrænsede inkontinensen hende ikke kun på holdboldbanen, men begyndte også at genere hjemme i soveværelset.

”Når jeg havde sex tænkte jeg over, om jeg nu ville komme til at tisse. Det var rigtig ubehageligt,” beretter Dorthe Olesen.”

Fire ud af fem kvinder lider

Dorthe Olesen er langt fra den eneste kvinde, der har haft problemer med inkontinens. En ny landssækkende undersøgelse foretaget af den danske virksomhed MediGroup viser, at fire ud af fem kvinder der har født oplever gener med ufrivillig vandladning. Men trods problemets enorme omfang oplever Dorthe Olesen, at emnet ikke er noget man taler om.

”I min verden findes der ikke pinlige ting, men et eller andet sted er det jo vildt pinligt, at sige, at man ikke kan holde på sit vand. Der er også mange kvinder der tror, at det betyder, at de har et slapt underliv, selvom de to ting ikke nødvendigvis hænger sammen.”

Først og fremmest frihed

Da Dorthe Olesen i 2011 får en barn mere, forværres hendes symptomer, og i takt med, at antallet af lægebesøg stiger, stiger følelsen af frustration tilsvarende. Derfor er det en kærkommen tilfældighed, da hun en dag falder over et opslag på Facebook, som efterspørger testpersoner til en ny elektrisk bækkenbundstræner. Dorthe Olesen melder sig, og til hendes store lettelse har det lille apparat en stor effekt.

”Det hjalp rigtig meget, og mit problem blev hurtigt meget mindre,” fortæller Dorthe Olesen, hvis tilfælde dog var så slemt, at hun i 2013 måtte igennem en operation for at slippe helt af med lidelsen.

I dag er Dorthe Olesen blevet langt mere afslappet omkring hendes krop, og når hun tænker tilbage, står det pludseligt lysende klart, hvor meget inkontinensen egentlig fyldte i hendes tilværelse.

”Bevidstheden om det var der jo hele tiden, og det påvirkede den måde jeg var og bevægede mig på. Den dag i dag tænker jeg ikke længere over, om jeg nu kan det og det, så det er først og fremmest en følelse af frihed over ikke at føle sig fysisk begrænset længere.”

Tabu om inkontinens forhindrer behandling

Selvom Dorthe Olesen ingen problemer med ufrivillig vandladning har i dag, er hun alligevel ikke helt færdig med emnet. Bevidstheden om, at 400.000 danske kvinder hver dag kæmper med inkontinens, og at inkontinens anses som et tabu, giver hende modet til at stå frem med sin historie.

”Der er så mange der har problemer med inkontinens, men mange kvinder tør ikke engang at tale med deres læge om det, så for mange går med problemerne alene i årevis. Og det er trist, for der er forskellige muligheder for behandling, det er jeg jo et bevis på.”

Seneste artikler

Det du skal vide om kolesteroltal
Alt du skal vide om knibeøvelser
Alt du skal vide når du skal barbere dig